امنیت یکی از ضروری ترین نیازهای جوامع بشری است و عامل مهمی برای تکامل کشورها خصوصا در زمینه های اقتصادی ، سیاسی ، فرهنگی و علمی بوده و باعث ایجاد اقتدار و ثبات یک کشور در سطوح عالی جهانی خواهد بود. امنیت اجتماعی همواره نقش بسیار حساسی در ابعاد مختلف زندگی انسانها داشته است و نیاز به امنیت هم از قدیمی ترین و عمیق ترین نیازهای انسانهاست بطوری که انسانها در هیچ مقطع از زمان برای تامین امنیت بی تفاوت نبوده اند و چه بسا جامعه هزینه های زیادی را برای تامین امنیت و آرامش تحمل نماید .
اسلام نیز بعنوان یک نظام حقوقی جامع و مترقی که پاسخگوی نیازهای فردی و اجتماعی افراد در همه زمانها و مکانها می باشد از این قاعده مستثنی نبوده است و با تحقیق در متون دینی ، احکام و مقررات اسلامی ملاحظه می شود که نگاه ویژه و اهمیت امنیت و همچنین ارائه راه حل های مناسب در تحقق بخشیدن به امنیت اجتماعی بیش از سایر نظامهای حقوقی در دین اسلام مورد مداقه قرار گرفته است .
خداوند متعال در قرآن می فرماید : یعنی اینکه خدا و به کسانی که از شما ایمان آورده اند و اعمال صالح انجام داده اند وعده می دهد که آنها را قطعاً خلیفه روی زمین خواهد کرد همانگونه که پیشینیان را خلافت روی زمین بخشید و دین و آئینی را که برای آنها پسندیده پا برجا و ریشه دار خواهد ساخت و خوف و ترس آنها رابه امنیت و آرامش مبدل میکند.
همچنین در آیه دیگری خداوند فرموده است : آنان که ایمان آوردند و ایمان خدارا به ظلم نیالودند برای آنها ایمنی و آسودگی است و همه آنها به حقیقت هدایت یافته اند .
مهبان بهروش نصر – آرامش در سایه امنیت
از دیگاه آیات و روایات امنیت از نعمت های بزرگ خداوند بوده و بر سایر نیازهای بشر اولویت دارد.
امیرالمؤمنین علی (ع) نیز در همین رابطه فرموده اند که ( لاخیره فی الوطن الامع الامن والمسر از مفاد ) این دو حدیث چنین بر می آید که سرور و مسرت فرع بر امنیت بوده و شادی بدون امنیت بی معنی است . مضافاً اینکه از دیدگاه معصومین ملتی دارای ارزش و خیراست که دارای امنیت باشد و اصولاً کشور نا امن مورد توجه هیچکس قرار نمی گیرد و رو به نابودی است .
خداوند متعال در آیه ۸ شریفه سوره مبارکه تکاثر فرموده است که پس در روز قیامت از نعمت ها از شما سوال خواهد شد .
حضرت امام صادق (ع) در تفسیر این آیه فرموده اند (مقصود از نعمت ها که در قیامت از انسان درباره آن سوال می شود امنیت و سلامت و ولایت حضرت علی (ع) است .)
امام خمینی (ره) فرمودند : دولت اسلامی باید مردم را مطمئن کنند در همه چیز ، در سرمایه هایشان ، در کسبشان ، در کارخانه هایشان در همه چیز مردم در آرامش باشند.
مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت امنیت اجتماعی در بستر جهانی کراراً سخنرانی و بیانات مبسوتی ارائه فرموده اند که آخرین مورد آن نامه خطاب به جوانان غرب بوده است .
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دومین نامه به جوانان غربی به عنوان ولی امر مسلمین و پیرو راستین قرآن و سنت پیامبر گرامی اسلام (ص) : دین اسلام را دین صلح و طالب امنیت ، انسان دوستی و بیزار از ترور و کشتن انسانهای بی گناه معرفی میکند .
رهبر معظم انقلاب در این نامه فرهنگ ایرانی ، اسلامی را برای مردم جهان توضیح دادند و تاکید کردند که مسلمانان راستین رنج انسانها را در هر کجای جهان که اتفاق بیفتد رنج خود می دانند . معظم در این نامه بیان فرمودند که قصد گروههایی که به نام دین و تحت پرچم لا اله الا الله دست به عملیات ضد بشری و خشونت آمیز می زنند بدنام کردن اسلام حقیقی است .
در این نامه نکاتی درباره اسلام مرقوم فرموده اند : اینکه دین اسلام دینی جهانی است و نه تنها در جغرافیای خاصی محدود نمی شود بلکه همه انسانها با هر مرام و مسلکی را تحت حمایت انسان دوستانه قرار می دهد و برای نجات همه انسانها از خطر ترور و خشونت همه آزادی خواهان را به یاری می طلبد و همانطوریکه تمام گروههای غیر مسلمان در ایران در کمال امنیت زندگی می کنند نظام اسلامی طالب امنیت و آسایش برای همه مردم جهان است …. (شرح کامل در سایت دفتر نشر و حفظ آثار معظم له موجود می باشد)
نتیجه اینکه دین در تامین امنیت جامعه بشری نقش بسیار مهمی دارد و بسیاری از آموزه ها و تعالیم دین اسلام با موضوع امنیت مرتبط بوده و پیروی از تعالیم اسلامی در تامین امنیت اجتماعی بسیار مؤثر است .
والسلام